Вкусната салата на Марк Шатскер

Вкусната салата на Марк Шатскер

Вкусната салата
на Марк Шатскер

Продукти:

ПЪРЖЕНО ДОМАШНО ПИЛЕ ТИП HEIRLOOM
1 домашно пиле, мазнина, сол и черен пипер, брашно

ГРАДИНСКА САЛАТА
Свежа и ароматна маруля без значение от вида (колкото по-наситен е цветът на марулята, толкова по-ароматна е тя. Препоръчваме да не се използва салата айсберг), Червен лук, градински домати, пресни подправки -различни видове (копър, магданоз, мащерка, килантро, риган и др.), Сол и черен пипер, Студено пресовано масло по ваш избор, лимонов сок или оцет

Домашно пържено пиле

Нарежете пилето на парчета. Отделете бутчетата и крилцата. Поръсете обилно със сол и черен пипер и оставете месото да почине поне един час.

Оваляйте пилешкото месо в брашно, към което сте добавили малко сол и черен пипер.

В дълбок тиган сипете няколко пръста мазнина. Растителното масло върши работа, но ако имате свинска мас - още по-добре. Запечатайте пилето на силен огън, като го обръщате, докато всяко парче започне да изглежда хрупкаво и вкусно. Намалете огъня на по-ниска степен, сложете 1-2 супени лъжици гореща вода и затворете плътно с капак. Запарете пилето за 20 минути. Това е важно, за да бъдат добре сготвени бутчетата и крилцата, които при домашните птици са по-жилави. Когато повдигнете капака, месото на бутчето трябва да се е отдръпнало назад и да се вижда част от костта. Увеличете котлона отново и изпържете пилето докато хване хрупкава коричка.

Поставете го в чиния за поне 10 минути преди сервиране. Опитайте дали е добре овкусено и сервирайте.

Градинска салата
Измийте и подсушете марулята. С помощта на ренде отрежете една или две много тънки филийки лук (можете да използвате нож, ако режете внимателно). Добавете свежи подправки по ваш избор.

Сложете всичко в купа за салата - отделете лука на пръстени или нарежете всяка филийка наполовина. Поръсете малко сол и черен пипер и добавете студено пресован зехтин по ваш избор(обикновено използвам екстра върджин масло от канола или зехтин) и лимонов сок или оцет.

* Домашни пилета тип Heirloom се отличават от масовите или индустриални пилета по две неща. Първо, преди Втората световна война, пилетата са били отглеждани поне отчасти навън, където са имали достъп до зелени фуражи, а през по-студените месеци са ги хранили с остатъците от масата, сено и др. Зърното е било част от храната им, но със сигурност не основна. Второ, отглеждането на heirloom пилета отнема почти три пъти повече време от другите пилета. „Fryer“ се нарича този етап в развитието на пилето, който е след бройлер (много млад), но преди вече да напълно зряло. Преди шестдесет години „fryer“ пилетата са били на приблизителна възраст около 12 седмици и са тежали около 2,5 до 3 килограма. Ето защо класическото пиле fryer трябва да бъде приготвено от по-бавно растяща порода пиле, които обикновено са сравнително редки, а също така и да е било отглеждано на трева. Ако опитате тази рецепта със стандартно пиле от супермаркет, тя просто няма да се получи. Месото е твърде безвкусно.

Прочетете повече

За Марк Шатскер

Марк Шатскер е автор на книгата „Ефекта Дорито“, която покрива теми свързани с изкуствените вкусове и американската здравна криза. Някои го наричат „детектив на вкуса“, тъй като неговата мисия е да изследва връзката между вкуса и храненето. Той е също така радиоводещ в Canadian Broadcasting Corporation и живее в Торонто със съпругата си и трите си деца.

 • Миди в марината

  Няма по-добро ястие, което да изглежда страхотно и да е бързо и лесно за приготвяне, от тази френска класика.

  Миди в марината
 • Кифлички на пара
  кифлички
 • Круши в червено вино

  Добавете подправките - те ще добавят чудесна топлина и дълбочина към вкусовете в ястието.