Tasteology

TASTEOLOGY

Tasteology е документална поредица, която деконструира представата ни за вкус и ни представя една нова гледна точка. Не само разгледахме вкусове и съставките, ние се допитахме и до науката и дългогодишния опит. С тази поредица от 5 епизода, ние искаме да ви вдъхновим да погледнете отвъд кухнята, да вникнете в същността на вкусовете и да ги пренесете на друго ниво.

Продукти: Открийте истинския вкус

Удоволствието от вкусното ястие е изживяване, в което са включени много сетива. Създавайки храната си сами, ние имаме възможност да контролираме какво приемаме в тялото си и да покажем уважение към истинския вкус на съставките. Мат Шатскер, кулинарен автор, нарича това „силата на вкуса“ – алтернатива на изкуственото овкусяване, която ни помага да оценим всяка хапка. Разберете повече в следващия епизод.

Има нещо специално в самите съставки - суровият материал

Хисато Накахигаши

Производител на фураж и собственик на ресторант

Марк Шатскер със своя син се разхождат из зелените полета

Задоволяване нуждите на организма

Начинът, по който се добиват продуктите, влияе на това как се грижим за тялото си. Писателят кулинар Марк Шатскер вярва, че тялото ни развива апетит към храната, от която имаме естествена нужда, но изкуствените овкусители пречат на това. Това може да се предотврати, като избираме храната си по-осъзнато, консумираме висококачествени продукти и се доверяваме на апетита си за нуждите на организма ни.

Купа с естествени плодове портокали
Аспержи
Съзнателен избор

Изборът на местна или органична продукция е добро начало на осъзнатото хранене

В търсене на истинския вкус

За постигането на отличния вкус е нужно да откриете най-добрия продукт. Това може да е сложно при наличието на толкова много изкуствено овкусени храни на пазара. Но ако се постараете да откриете истински полезните продукти, ще можете да опитате уникални вкусове, които не могат да бъдат възпроизведени в лаборатория. 

Назад към основите

Поемете контрол върху храненето си, като избирате продукти, които са ръчно набрани, и храна, която е домашно приготвена и с естествен вкус. Открийте удоволствието да изпечете сами хляба си, използвайки качествени съставки, или овладейте изкуството на събиране на фураж.

Търсене на храна

Хисато помирисва току що откъсната гъба

В търсене на свежестта

Хисато и Сачико Накахигаши, които имат ресторант с 2 звезди Michelin в покрайнините на Киото, налагат тенденцията на търсене на съставките за храната. Те набавят продуктите си в радиус от 10 км от дома си. Благодарение на това търсене и събиране, техните ястия притежават свеж и местен вкус, който придава уникален емоционален заряд на изживяването.  

Дървена купа със свежо набради билки и листа
Риба на барбекю с въглища
Придържане към местното

Продуктите, които са отгледани в близост до дома, носят гарантирана свежест

Достигане до източника

Преди да си набавите правилните съставки е нужно да идентифицирате най-качествените продукти. Вижте поредицата ни Taking Taste Further, за да научите повече за това как качеството влияе върху хранителните качества на ястията ви. 

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.

СЪХРАНЕНИЕ: ЗАБРАВЕНАТА СТЪПКА

Може би е парадоксално как във времето, в което сме по-загрижени за околната среда от всякога, изглежда сме забравили как да уважаваме храната си. Нашите експерти твърдят, че правилното съхранение и знанието как да се погрижим за остатъците от храната, могат да ни разкрият нови вкусове и възможности за креативност. Разберете повече в следващия епизод.

При съхранението можеш не само да загубиш вкус, но също можеш да спечелиш вкус.

Лудвиг Маурер

Развъдчик на Вагиу и шеф-готвач на месни ястия

Селекция на различни видове листа

Революция на вкуса

Изхвърляме над 1/3 от произведената храна, защото не отговаря на естетическите ни стандарти. Но вече се заражда революция. Feedback, организация на Тристрам Стюард, използва точно тези абсолютно годни за консумиране продукти, за да повиши информираността по темата. Ние можем да извършим своя малък принос, започвайки от вкъщи. Ако съхраняваме продуктите при правилните условия, ще намалим загубите и ще се наслаждаваме на по-вкусна храна.

Разнообразие от храни от различните групи
Приготвяне на храна в оргомна тенджера на събитието на Feedback Нахрани 5000-те
Нахрани 5000-те

На това събитие Feedback устроиха истински пир, използвайки остатъчни продукти в най-голямата тенджера в Европа 

По-малко загуби, повече вкус

Обръщайки повече внимание на съхранението на продуктите, можем да запазим свежестта им за по-дълго и да намалим количеството на изхвърляната храна. Нашата технология Intelligent NoFrost увеличава влажността в хладилника ви, помагайки на продуктите да запазят вкуса си и водата в тях. Храната ви ще остане свежа 3 пъти по-дълго.

Упътване за правилното съхранение 

 • Различни видове риба и месо
  1
  Месо и риба

  Съхранявайте в най-ниската част на хладилника при температура от 1 до 3°C

 • Селекция от различни зеленчуци
  2
  Узрели зеленчуци и напитки

  Съхранявайте в най-високата част на хладилника при температура от 4 до 5°C

 • Буркани с консервирани храни
  3
  Консерви и буркани

  Съхранявайте във вратата на хладилника, където температурата е по-висока - от 5 до 7°C

Кореноплодни с различни форми

Красотата е субективно понятие

Това важи дори за плодовете и зеленчуците. „Кулинарните отлъчени“, основани от Таня Краковски и Леа Брумсак, превръщат заклеймените за „грозни“ продукти в изкуство. Те предлагат голямо разнообразие от смутита, които са и чудесен начин за оползотворяване на останалата от вчера храна вкъщи.  Както те казват: „може да сложиш всичко в смути, дори да е омекнало или презряло, никой няма да види.“

„Смути от останали продукти“

Защо не опитате тази лесна рецепта за смути на „Кулинарните отлъчени“? Разбийте ½ тиква, 1 ябълка, 1 лимон, джинджифил, канела, кардамом, и 300 ml мътеница за превъзходно угощение.

Според Ники, замразявайки презрял банан можем да получим най-страхотния веган сладолед.

Преобразете останалата от вчера храна

Не е нужно да изхвърляте недоядените продукти и ястия – достатъчно е само да проявите креативност. Експертът по оползотворяване на останалите продукти Ники Харалампополу споделя, че можем да намалим загубата на храната чрез замразяването ѝ – и по този начин на сътворим лесни и вкусни десерти.

Селекция от храни, които трябва да се охлаждат като салата и риба

Освежете гледната си точка

Използването на правилните техники за съхранение помага за запазването на естествените вкусове на храната. Посетете страниците, посветени на Taking Taste Further, за да разберете всичко, което е нужно да знаете, за това как да запазите храната си свежа за по-дълго.

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.

Топлинна обработка: преоткрийте влажността

Може би тайната на отлично приготвената храна се крие в ниската температура и високите нива на влажност. Пътувахме от Париж до Кали, Колумбия, за да научим повече за топлината и парата от експертите. Оказва се, че сме открили най-бързия път към съвършения вкус преди 1000 години. Време е за модерна вариация на тази стара техника. Открийте повече в следващия епизод. 

При готвенето от значение е не времето, а правилната температура.

Ерве Дис

Баща на молекулярната гастрономия

Тиган с вряща вода върху огън с дърва

Какво означава да приготвяш храна?

Дали това е просто топлинна обработка на продукта? Средство да направим храната годна за консумиране? Или начин да подобрим вкуса на продуктите? Това са част от въпросите, на чиито отговори Ерве Дис, бащата на молекулярната гастрономия, посвещава живота си. Поговорихме с него, за да разберем повече за резултатите от експериментите му. От него разбрахме и тайната за перфектно свареното яйце...

Ерве в лабораторията му
Перфектното яйце

Между 67 и 68°C ще получите най-вкусният и крехък жълтък.

Завръщане към корените ни

Използването на влага за приготвянето на храна е хилядолетна традиция. По този начин топлината се разпределя равномерно и резултатът е по-сочна и по-вкусна храна. Телевизионният шеф-готвач Каталина Велез смята, че всеки има естествена нужда да се върне към корените си – и да се наслаждава на истинския вкус на храната. Готвенето с пара е стара традиция, която е готова за съживяване. Обработката на ниска температура съхранява хранителните елементи, а витамините и минералите остават в продуктите.

Сравнение на говеждо месо, изпечено по 2 различни начина – изпеченото с пара е по-голямо и по-сочно.

Есенцията на ниската температура

Ако приготвите 1 кг месо във фурна по традиционния начин, след обработката ще имате около 700 грама. Това няма да се случи, ако готвите на ниска и умерена температура. Така също ще запечатате ценните сокове и вкусове в храната. Резултатът е по-сочно, ароматно и вкусно ястие.

Златистата корична на изпечен с пара хляб
Фурна PlusSteam

Добавете суха топлина към готвенето с пара, за да получите най-добрата златисто кафява коричка

Фурната PlusSteam

Постигнете хрупкава коричка чрез пара

Парата не е само за месо и зеленчуци. Използването ѝ в изпичането на хляб прави вътрешността мека, спомага за по-голямо бухване и получаването на невероятна коричка. Обработването на повърхността на печивата с пара води до образуването на нишестен гел, който придава повече хрупкавост.

Пържола Sous vide

Идеалната средно препечена пържола се приготвя при 56.5°C

Пара от ново поколение

Доскоро можехте да намерите най-модерните техники за готвене с пара само в повечето професионални кухни. Вече можете да получите техните резултати и в собствения си дом. Техниката Sous Vide позволява да запечатате храната във вакуумни пликчета и да запазите вкуса ѝ. Приготвянето на ниска температура позволява равномерно изпичане на ястието от сърцевината до повърхността. Нашата ProCombi® Plus фурна с пара има Sous Vide функция, благодарение на която можете да се насладите на вкусове от първокласен ресторант в уюта на дома си и на много по-ниска цена.

Изображение на пламък

Добавете малко топлина

Усъвършенствайте техниката си на обработка с топлина, като разгледате поредицата ни Taking Taste Further и видите съветите ни. Научете как различните методи и температури оказват влияние върху вкуса на ястията.

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.

Наслада: много повече от само ястие и питие

Представете си звука на крехкия стрък целина…сега помислете как той влияе на начина, по който се наслаждавате на вкуса. Шеф-готвачът Джозеф Юсеф и професорът по експериментална психология Чарлс Спенс изучават точно това: как останалите ни четири сетива въздействат на вкусовото ни възприятие и цялостното изживяване, карайки ни да усещаме храната по-свежа и по-вкусна. Научете повече в епизода по-долу

Очите ни дават цялата нужна информация за храната

Джоузеф Юсеф

Проект „Теория на кухнята“

Чиния с перфектно презентирано гурме ястие

Вкусът – изживяване за 5-те сетива

Зрението ни отговаря за 28% от възприятието ни на вкуса. Instagram шеф-готвачът Кристин Флин (известна още като „Jacques la Merde“) развива тази теория до крайност. Представяйки на своите Instagram последователи изискани ястия, които всъщност са приготвени от продукти, закупени от бензиностанция, тя демонстрира как визуалните техники влияят на това как се наслаждаваме на храната.

Заснемане на чиния с перфектно презентирано гурме ястие
Редица от моркови с различен цвят
Храна, която изглежда по най-добрия начин

Подсилете вкуса на ястията си, като използвате разнообразие на цветове и форми, които ще зарадват очите ви.

Пир за очите

Привлекателният вид на храната се постига с техника. Готвенето с пара запазва хранителните вещества и витамините в ястието и преобразява външния му вид. Зеленчуците, приготвени с пара, успяват да задържат повече хлорофил, а месото става по-крехко и сочно, като по този начин ви доставят идеалната хапка.

Вкусът в цветове

 • Лъжица с червено желе
  1
  Червено

  Червените храни ни напомнят за горските и меки плодове, карайки ни да очакваме сладък вкус.

 • Лъжича със зелено желе
  2
  Зелено

  Свежите, чудесни зелени цветове създават асоциация с неузрял плод – напомняйки ни за кисел или остър вкус

 • Лъжица с бял желатин
  3
  Бяло

  Белите храни провокират спомени за сол и солен вкус, карайки ни да очакваме солено или пикантно.

Ястията ще имат по-добър вкус, ако са аранжирани красиво...

Кристин Флин

известна още като "Шеф Jacques la Merde"

Чиния с перфектно презентирана гурме храна

Изпипване на детайлите

Създаването на перфектния вкус означава внимание към детайлите. Добре поддържаната посуда допринася за визуалния ефект от ястието. Според Джоузеф Юсеф и проектът му „Теория на кухнята“ можем да усетим до 10% промяна в степента на сладост, която усещаме в едно ястие, в зависимост от формата и цвета на чинията, в която е поднесено. Грижите за посудата са от изключителна важност за визуалното въздействие на храната.

Шеф готвач, който аранжира чиния с перфектно презентирана гурме храна
Поглед в съдомиялната RealLife
Максимално въздействие

Специалните грижи за посудата засилват визуалното въздействие на ястията ви

Диаграма, която показва компонентите на ястие с отличен вкус

Изживявания, които можете да дирижирате

Направете тези съвършени изживявания достижими, като разгледате поредицата Taking Taste Further. Открийте нови идеи и предложения и изтеглете приложението ни за смартфон.

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.

Бонус: усъвършенстване на класиката

Ще откриете салата Цезар в ресторантите по цял свят. Въпреки че претърпява различни трансформации, тя е винаги на мода. Вдъхновени от различните ѝ интерпретации по света, ние помолихме нашите експерти да ни приготвят своя уникален прочит на това класическо ястие. Научете повече в следващия епизод.

Готварството е най-голямата ми любов, после идват изкуството и техниката.

Ерве Дис

Молекулярен гастроном

Улично ястие от пържен сладък картоф

Пресъздаване, преоткриване, усъвършенстване

Какво ще стане, ако заменим пилешкото с изсушено Вагиу говеждо? Или не включим месо изобщо? Как влияе използването на местна продукция върху вкуса? Особено, ако това означава продукти, добити от покрайнините на Берлин или Тихия океан… Това са само няколко от въпросите, които разглежда този бонус епизод.

Селекция от различни листа от салата
Открийте нашата креативност

Преосмислянето и пресъздаването на класическо ястие е чудесен начин да преоткрием готварското изкуство, което е както креативно, така и получено с личен почерк.

Ерве Дис в неговата гастрономическа лаборатория

Внимателно балансиран контраст

Ерве Дис вярва, че тайната на салатата Цезар се крие в перфектната комбинация от контрастиращи текстури и вкусове. Хрупкавите крутони подчертават кремообразния дресинг с аншоа, докато пармезанът придава остър вкус на грилованото пилешко и сочните листа маруля. Резултатът е експлозия от вкусове във всяка хапка.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Перфектно презентирана салата Цезар

Салата Цезар от останали продукти

Таня Краковски и Леа Брумсак от „Кулинарните отлъчени“ трансформират класическото ястие, като го правят вегетарианско и без загуба на продукти. Тяхната версия комбинира местно произведено цвекло и листа зелена салата с таханов дресинг, листа от морков и крутони от изсъхнал хляб.

Салатата Цезар с говеждо на Лудвиг Мауер

Салата Цезар със сушено месо

Създайте своята лична класика, като съчетаете ястието с продуктите, които вие обичате. Като заменя пилешкото и хляба със сушено Вагиу говеждо и дресинг от каперси и оцет, Лудвиг Маурер ни показва как можете да преобразите и персонализирате всяко класическо ястие.

Салата „Истински вкус“

Не е задължително вкусната и пълноценна храна да бъде сложна. За своята салата авторът Марк Шатскер избира сочни парчета пилешко и прясно набрани листа от зелена салата.  Внимателно подбраните, висококачествени съставки, изискват минимално овкусяване, за да направят ястието ви съвършено.

Салатата Цезар на хапки на Каталина Велез

Тихоокеанска салата Цезар

Добрата храна трябва да отразява това, което обичате най-много. Телевизионният шеф-готвач Каталина Велез черпи вдъхновение от родната Колумбия. Оставяйки съставките да говорят сами, тя изпълва салата си с традиционни местни вкусове като пушена акула, кимион, царевичен хляб и софрито.

Джоузеф Юсеф поставя финалните щрихи на ястие

Личният почерк

Нашият експеримент за усъвършенстване на класиката показва колко интимно преживяване може да бъде приготвянето на едно ястие. Наред с това, то е и възможност да изработите своя интерпретация на добре позната рецепта. Дайте поле на креативността си и можете да сътворите едно истински уникално вкусово изживяване. Но не позволявайте пътешествието ви към овладяването на вкуса да приключи тук…

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.

ЗА TASTEOLOGY

Какво се случва, когато зададете въпросите, които бихте задали на традиционните шеф-готвачи, на професор по психология, известна Instagram звезда, научен работник или кулинарен активист? Tasteology, нашата нова документална поредица, разкрива всички отговори. Вижте трейлъра по-долу

Изтеглете пресинформацията

Шеф готвач, който снима перфектно презентирано ястие

Какво е Tasteology?

Tasteology е нова, документална поредица, която разкрива четирите стъпки към постигането на кулинарни резултати, които са едновременно многосетивни, устойчиви, хранителни и изискани. С нашите епизоди, посветени на Продуктите, Съхранението, Обработването и Наслаждаването, ние отиваме отвъд традиционните готварски предавания. Нашата цел е да ви вдъхновим да разгърнете вкусовете и да ги отведете на следващото ниво, в кухнята и отвъд нея.

Запознайте се с експертите по вкуса

Лудвиг Маурер храни една от кравите си

Нов поглед върху вкуса

Tasteology е поглед върху концепцията за вкуса, но от напълно нов и различен ъгъл. От психологията до Instagram, ние събрахме мислите и вижданията на експерти от целия кулинарен спектър. Например Лудвиг Маурер, развъдчик на породата Вагиу. Като експерт във всичко, свързано с месо, той ни обясни как можем да запазим неговата свежест и да подсилим вкуса му. А сега нека ви представим всички наши експерти...

Висококачествено месо
 • Сачико и Хисато Накахигаши стоят усмихнати един до друг
  Сачико и Хисато Накахигаши

  Наложили тенденцията за търсене на продукти и шеф-готвачи от Киото, Япония.

 • Марк Шатскер в поле с трева
  Марк Шатскер

  Автор на „Ефектът Дорито“ - книга, посветена на изкуствените овкусители и здравната криза в Америка

 • Тристрам Стюард се усмихва на камерата
  Тристрам Стюард

  Базиран в Брайтън автор, който иска да намали влиянието на хранителните отпадъци върху околната среда

 • Дамите от „Кулинарните отлъчени“ стоят една до друга
  „Кулинарните отлъчени“

  Таня Краковски и Леа Брумсак са базираното в Берлин дуо, което активно търси и използва „грозните“ продукти, които повечето хора биха изхвърлили

 • Ерве Дис стои гордо в лабораторията си
  Ерве Дис

  Базираният в Париж, гастро-химик, известен с това, че учи света да вари яйце в съдомиялна. 

 • Каталина Велез стои на фона на поле по залез слънце
  Каталина Велез

  Един от най-известните латиноамерикански шеф-готвачи и силен застъпник на готвенето с пара

 • Чарлс Спенс в своя университетски кабинет
  Чарлс Спенс

  Професор по експериментална психология в Оксфорд, който изследва храненето като изживяване

 • Джоузеф Юсеф в кухнята на своя ресторант
  Джоузеф Юсеф

  Творчески директор и шеф-готвач, основател на гастрономическия проект „Теория на кухнята“, който управлява съвместно с Чарлс Спенс.

 • Jacques la Merde се усмихва на камерата
  Jacques la Merde

  Известна още като Кристин Флин, известен шеф-готвач и популярна в Instagram с над 125 000 последователи.

По твой вкус

Запознайте се с първото в света истински интерактивно готвене. С правилните инструменти, на правилното място, в правилното време.