Taking Taste Further

СТРАХОТНИЯТ ВКУС СЕ СВЕЖДА ДО ОВЛАДЯВАНЕ НА ДЕТАЙЛИТЕ

Това, което отличава обикновеното от незабравимото ястие, са малките детайли. Затова е нужно усъвършенстване на всяка стъпка - от набавянето на правилните продукти до презентацията. С нашите уреди и вашите умения, можем да направим всеки стек неустоимо крехък и всяка торта –  топящо се в устата блаженство.

Стъпка 1: продукти

Опознавайки източника на нашите продукти, можем да открием  някои от най-вкусните, здравословни и устойчиви рецепти. За да стане това обаче, ние трябва да „излезем от кухнята“, и да достигнем истинския извор на нашата храна – почвата, която подхранва марулите и животните, които ни дават месо и млечни продукти.

Две половинки на авокадо

Качеството преди количеството

Невероятният вкус се заражда много преди да започнете да готвите. За по-вкусни и по-здравословни ястия - винаги залагайте на качеството при избора на съставките. Доматите, отгледани на открито, съдържат два пъти повече витамин C, отколкото оранжерийните. Естествено отгледаните зеленчуци съдържат и много по-високи нива антиоксиданти, които допринасят за добрия им вкус и аромат.

Маруля в стъклен куб, репрезентираща епизода Продукти на Taking Taste Further

Открийте истинския вкус

Допреди само няколко десетилетия нашата храна е имала напълно различен вкус. Голяма роля в тази промяна играят изкуствените овкусители. Първият епизод от нашата поредица Tasteology разглежда този феномен. Допитахме се до Марк Шатскер, изтъкнат изследовател на темата. Неговите изводи ще ви помогнат да се научите как да оценявате истинския вкус на храната – нещо изключително важно при избора на продукти.

Стрък пресни и свежи репички
Приложението MyAEG

Използвайте продуктите по най-добрия начин с нашите идеи и рецепти.

Приложението MyAEG на ipad

Избирайте местно и сезонно производство

Качествените продукти са местно производство и се отглеждат според сезона – както в природата. „Свежият“ домат, който виждате в супермаркета, обикновено е бил откъснат преди 9 дни. Плодовете и зеленчуците продължават да развиват вкусовите и хранителните си качества, след като са били откъснати. Избирайки продукти, които са отгледани в близост до вас, вие получавате до 55% по-хранителна храна.

Изтеглете приложението за iOS     Изтеглете приложението за Android

Шеф готвачът на месни ястия Лудвиг Маурер и Виагу крава
Приятно ми е да се запознаем

Лудвиг Маурер, шеф-готвач на месни ястия и развъдчик на Вагиу

ХРАНАТА НИ Е ТОВА, С КОЕТО ТЯ СЕ ХРАНИ

Казват, че ние хората сме това, което ядем, но същото ваши и за нашата храна. Висококачествената почва произвежда по-хранителна реколта, добрите грижи за животните подобряват вкуса на млякото и месото, които добиваме от тях.

СТЪПКА 2: СЪХРАНЕНИЕ

Правилното съхранение на продуктите подобрява вкуса на ястието ви още преди да сте почнали да готвите. Плодовете са свежи, месото е крехко и изостаналата храна има вкус на току-що приготвена. Овладяването на техниките на съхранение подсигурява отличния вкус на всяко ястие. 

Свежа, листна салата

Свежата храна остава свежа

Свежите зеленчуци съдържат предимно вода, а стените на клетките им задържат влагата и вкуса им. Когато температурите не са достатъчно ниски, тези стени се пропукват, което води до загуба на вкуса и консистенцията. Но някои видове продукция остават по-свежи при по-ниски температури, в сравнение с други. Зеленолистните и кореноплодните запазват най-добре свежестта си при температура около 0°C, докато при други продукти температурата може да е между 2°C и 5°C.

Леден блок със замразени продукти в него, репрезентиращ епизода Съхранение на Taking Taste Further

Принципите на вкуса

Разберете как да намалите загубите и открийте нови начини да оползотворите изостаналата храна. Вторият епизод от поредицата Tasteology изследва забравеното изкуство на правилното съхранение. Доброто охлаждане е гаранция за добрия вкус на вашето ястие. Нашите експерти ще ви разкрият тайните на запазването на свежестта. 

Демонстрация на това как разделното съхранение ще помогне за запазването на продуктите по-свежи

ПО-ДОБРО СЪХРАНЕНИЕ, ПО-МАЛКО ЗАГУБИ

Правилното съхранение означава по-малко ненужни загуби на храна. 61% от изхвърлената храна може да бъде избегната чрез правилно съхранение. Лесен начин да намалите загубите е да оптимизирате мястото, където държите продуктите си.  Температурата на различните рафтове на хладилника ви може да се различава. Поставяйки всеки продукт на правилното за него място може значително да намали загубите. 

Съхранявайте с ProFresh

Защитете естествените вкусове и свежестта на продуктите за по-дълго

Хладилник ProFresh

Запазете естествените аромати

Хладилниците от линията ни ProFresh Plus ви позволяват да съхраните храната си свежа за по-дълго, използвайки оптимално пространството. ProFresh защитава не само вкуса на продуктите ви, но и запазва естествения им аромат, за да имат ястията ви възможно най-добрия вкус и аромат.

Ако съхраняваме неправилно, губим много от естествените вкусове на храната

Лудвиг Маурер

Развъдчик на Вагиу и шеф-готвач

Две замразени риби

Заключете свежестта

Някои продукти запазват свежестта си най-добре, ако са замразени – но само ако това е извършено правилно. Бавното замразяване създава големи ледени кристали, които могат да навредят сериозно на естествения вкус и консистенция на храната. Нашата технология Intelligent NoFrost използва бързото замразяване, за да постигне силна циркулация на сух, студен въздух, който предпазва храната от поражения. Така продуктите ви ще бъдат отлични на вкус и свежи за по-дълго.

Знаехте ли?

Свеж аспарагус, който е запазил цвета си, заради правилното съхранение

Повече от 75% от домакинствата не настройват хладилниците си на правилната температура. Това води до загуба на вкуса и консистенцията на храната, още преди да започнете да я обработвате.

Повечето хладилници работят с циркулация на един и същ въздух между хладилното и фризерното отделение, което създава неподходяща температура и влажност във всяко отделение.

Стъпка 3: топлинна обработка

Разбирането на топлинните процеси, които създават вкуса и консистенцията, ще ви позволи да разкриете потенциала на всеки продукт. Топлината създава вкус чрез разделяне на големите молекули на по-малки, което освобождава вкусовете в тях. Открийте как различните методи на топлинна обработка – индукционно нагряване, пара и sous vide, отключват вкусовете и ароматите на ястието ви и го превръщат в наслада за сетивата.

Отлично гурме ястие с месо и зеленчуци

РАЗБИРАНЕ НА ТОПЛИННАТА ОБРАБОТКА

За постигане на отличния вкус е нужно разбиране на топлинното въздействие на молекулярно ниво. Например, запечената пържола е вкусна, заради реакцията между аминокиселините и захарите, която се образуват при достигане на 130 °C. Прекаленото нагряване освобождава молекулите и унищожава вкуса и консистенцията.  Тайната при зеленчуците е да се приложи достатъчно топлина, за да се пропукат стените на клетката, която съдържа вкуса, без да се позволи на ценните качества да се изпарят във въздуха. 

Пламък в стъклен куб, репрезентиращ епизода Обработка на Taking Taste Further

Майсторски клас по топлинна обработка

Майсторското овладяването на топлината е ключът към създаването на по-вкусна храна, но какво означава това за вас и методите ви на готвене? Нашият експерт по Tasteology Каталина Велез изследва историческите корени на парата и готвенето при ниска температура. И как това е от жизненоважно значение за запазването на вкуса и хранителните вещества на храната, която приготвяте у дома.

Храна, приготвява в уок, върху индукционен плот на AEG

Заключете вкуса чрез индукция

Индукционните плотове позволяват прецизен контрол и разпределение на топлината, което отключва вкуса. При топлинната обработка на пържолата протеиновите фибри се свързват и освобождават влажност, хранителни съставки и вкусове. Преместването от силно към слабо затопляне позволява на фибрите да се отпуснат и да заключат в себе си вкусните сокове, които иначе биха останали в тигана. За най-добри резултати е нужно тя да се обръща не през няколко минути, а на всеки 15 секунди. Вътрешната топлина на пържолата оказва по-голямо влияние от топлината, която я обгръща.

Изпечен на тиган стек върху дървена дъска
MaxiSense® Combi

Перфектният избор за ястията, при които всяка секунда и всеки градус са от значение.

Индукционен плот MaxiSense Combi и грил

Пълна свобода при готвене 

Събудете своята креативност с гъвкавостта и прецизността на MaxiSense® Combi. Чрез технологията на индукцията, плотът загрява много по-бързо от газовите и електрическите котлони. Прецизното управление на топлината ви позволява бързо превключване към различни режими на готвене.

Парата е най-добрата топлина

Готвенето с пара е толкова популярно, защото предотвратява изпаряването на сочността, като „заключва“ вкуса и запазва консистенцията на вашите продукти с нежно и равномерно затопляне, така че нищо не се губи. Получавате златиста и хрупкава коричка, без прегаряне или недопичане на вътрешната част. При печене парата позволява на тестото да втаса по-бързо и цялостно, заради качественото провеждане на топлината, както и спомага за образуването на вкусна хрупкава коричка.

Парата е най-добрият начин за обработка на храна. С нея запазваме съставките в най-добрата им и чиста форма...

Каталина Велез

TV шеф-готвач

Селекция от продукти, запечатани във вакуумни пликчета

Превъзходен sous vide 

Sous vide (под вакуум) e може би най-добрата техника за овладяване на топлината. Използвайки вакуумни пликчета и техниката на водна баня, влажността, ароматите, хранителните вещества и вкусовете на всяка съставка са перфектно запечатани.Чрез прецизното управление на температурата, вие имате пълен контрол върху степента на приготвяне на ястието си. 

 

Сравнение между нормално приготвени патешки гърди и такива, приготвени със sous vide
ProCombi® Plus

Просто запечатайте продуктите в пликчето, поставете ги във фурната и се насладете.

Достъпен sous vide 

Sous vide използва запечатани вакуумни пликчета, които заключват вкусовете на съставките, тяхната влажност и сочност. Температурата може да бъде контролирана с точност до половин градус за повече прецизност, което улеснява повторното изпълнение и гарантира същите резултати. ProCombi® Plus прави sous vide лесен и достъпен, за да можете да се наслаждавате на гарантирани отлични вкусове всеки път. 

Знаехте ли?

Аспарагус и лимон

Водните молекули са много по-бърз проводник на топлина от въздуха – при 100° С парата разпределя топлината по същия начин като горещ въздух с температура 600°С. 

При варенето зеленчуците губят 70% от съдържащия се в тях витамин C, докато при обработката с пара се губят само 40%.

СТЪПКА 4: НАСЛАДА

Всички наши сетива допринасят към насладата от вкуса. Затова дори когато сте приключили с готвенето, разбирането за това как зрението, слухът и допирът влияят на вкуса, ще ви помогне да отведете ястията си на по-високо ниво. 

Вкусен и сочен стек, перфектно приготвен с пара

Вкусете с очите си

Храната има най-добър вкус, когато е с идеалния цвят. Затова толкова обичаме идеално порозовялата пържола и хляба със златисто-кафява коричка. Нежната топлина на парата защитава продуктите така, че да не загубят ярките си цветове. Начинът, по който е поднесена храната, също може да подобри вкуса ѝ. Използвайте кръгли и бели чинии, за да подсилите вкуса на сладките ястия и черни и квадратни чинии за солените и пикантни ястия. Винаги аранжирайте храната в центъра на чинията, това ще направи вкуса ѝ по-добър. 

Селекция от прибори, посуда и продукти в стъклен куб, репрезентиращи епизода Наслада на Taking Taste Further
Готвенето на пара запазва цветовете

Експериментално психологическо изследване показва, че възприемаме по-ярко оцветените плодове и зеленчуци като по-свежи и по-ароматни.

Пиршество за сетивата

Храната е преживяване за много сетива. За да ви помогнем да създадете ястия, които впечатляват, експертът ни по Tasteology, Чарлс Спенс изследва зрението. По какъв начин цветът и формата се отразяват на вкуса на храната ни. И защо Instagram кара вкусовите ни рецептори да изтръпват.

Стилна кухня

Вкусете със слуха си

Фоновите звуци и музиката в кухнята ви влияят на вкуса на ястията ви. Високите тонове подсилват сладките и киселите вкусове, а ниските тонове – горчивите и умами вкусовете. Музиката, която звучи на височината на разговора ви, също може да ви накара да усещате храната като по-вкусна. Правилният абсорбатор ще работи почти беззвучно, за да можете сами да изберете фоновата музика, която ще направи ястията ви още по-вкусни.

Изображение, показващо връзката между звуците, изживяването и вкусът на едно ястие
Усетете тишината

С почти безшумен абсорбатор можете да дадете на кухнята си перфектния саундтрак, с който да подсилите всяко ястие.

Шоколадов пудинг с течен център, отлично приготвен с пара, за перфектна текстура

Вкусете с допира си

Начинът, по който физически усещаме храната, също оказва влияние на вкуса – от крехкостта на пържолата до сочността на шоколадовата торта. Нежната топлина на парата и sous vide техниката са най-добрият начин да запазим перфектната консистенция на ястието ни. Дори усещането на приборите в ръката може да е от значение. По-тежката посуда засилва усещането за изисканост и качество на ястието. По същия начин формата и тежестта на чашата влияят на вкуса на питието.

Колкото по-наситен е цветът, толкова по-интензивен вкус очакваме от храната...можем да постигнем това чрез обработването с пара

Проф. Чарлс Спенс

University of Oxford

Знаехте ли?

Кристално чиста винена чаша в стъклен куб

Бялото вино има по-добър вкус в червена или синя обстановка.

Формата на посудата може да определя усещането ни за качество на ястията и напитките.

Постигането на съвършения вкус се свежда до страст, отдаденост и разбиране на всяка стъпка от процеса на готвене. От това как да открием най-добрите съставки, да ги съхраним правилно, да приложим нужната топлина за отключването на оптималните вкусове, до това да подготвим презентация, която говори сама по себе си.

След като вече знаете как да овладеете детайлите, време е да се насладите на резултатите.