Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Витело тонато е типично италианско ястие от областта Пиемонт.

Насоки за приготвяне

Стъпка 1: Подгответе месото
Извадете месото поне 30 минути преди готвене, за да се затопли. Стегнете с кухненски конец, за да запази формата си, посолете и подправете с черен пипер от всички страни и притиснете, за да полепнат добре.

Стъпка 2: Запечатайте в горещ тиган
В голям тиган сгорещете зехтина и запържете месото от всички страни за около 30 секунди на страна, докато стане кафяво.

Стъпка 3: Поставете във фурната
Сложете месото върху решетка, поставете на ниво 3 и свържете термосондата с фурната. Отдолу сложете тава покрита с хартия, в която да се събират соковете по време на печенето.

Стъпка 4: Изберете функция "Бавно готвене"
Задайте 61-64 градуса вътрешна температура на месото. Изберете функция “Бавно готвене” при температура 150 градуса. Фурната автоматично ще премине към готвене на 80 градуса след 10 минути. Извадете месото от фурната и охладете.

Стъпка 5: Пригответе соса
В блендер сложете отцедената от зехтина риба, яйцата, каперсите и аншоата. Добавете майонезата и бульона и подправете със сол и черен пипер. Настържете кората и изцедете сока на лимона и пасирайте до получаването на гладка смес. Прехвърлете в купа или буркан и оставете настрана.

Стъпка 6: Охладете месото
Извадете месото от фурната и охладете до стайна температура, а след това в хладилник, завито с фолио за свежо съхранение.

Стъпка 7: Поднесете със соса и бейби рукола
Нарежете месото на тънки филийки и подредете в чиния за сервиране или общо плато. Сложете от соса с риба тон и поръсете с каперси. Гарнирайте със свежа рукола и люспи пармезан и полейте с малко зехтин.

Продукти

·         Телешко контрафиле - 600 г

·         Зехтин - 4 с.л.

·         Сол - 2 ч.л.

·         Черен пипер - 1/2 ч.л.

 

ЗА СОСА С РИБА ТОН:

·         Твърдо сварени яйца - 2 броя

·         Майонеза - 100 г

·         Телешки бульон - 100 мл

·         Консерва риба тон със зехтин - 130 г

·         Лимонов сок и кора от - 1 брой

·         Каперси - 40 г

·         Филе аншоа - 4 броя

·         Сол - 1/2 ч.л.

·         Черен пипер - 1/4 ч.л