Гответе с AEG

Патешки гърди с портокалов сос

Научете как да приготвите това лесно, изискано и много вкусно ястие

Насоки за приготвяне

Стъпка 1: Овкусете месото

Овкусете патешкото със сол и черен пипер. Сложете в плик за вакуумиране и пуснете вътре 2 клонки прясна мащерка. Добавете зехтина и запечатайте.

Стъпка 2: Ползвайте функция sous vide и сгответе месото

Сложете плика във фурната, изберете функция sous vide, настройте градусите на 55 и гответе 2 часа.

Стъпка 3: Бланширайте портокаловата кора

Настържете на ивици портокаловата кора, изцедете сока от портокала и оставете настрана. В малка касерола налейте студена вода и сложете портокаловата кора. Кипнете, отцедете и ги отново ги сложете в касеролата със студена вода. Повторете стъпката 3 пъти.

Стъпка 4: Пригответе портокаловия сос

В касерола сложете захарта и я оставете да се карамелизира, налейте оцета и разбъркайте. Прибавете сос Жу и портокаловия сок, оставете да ври 10 минути на средно-силен огън, докато се редуцира наполовина. Подправете със сол и пипер на вкус. Свалете съда от котлона, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Накрая сложете бланшираната портокалова кора.

Стъпка 5: Запържете кожата до хрупкавост

Извадете месото от плика, направете разрези в кожата и сложете студен тиган. Изпържете, докато мазнината се разтопи и кожата стане хрупкава. обърнете месото, добавете маслото и обливайте патешкото, докато готвите. Оставете месото да отпочине за 5 минути преди да сервирате.

Стъпка 6: Поднесете патешкото с глазирани моркови

Поднесете патешкото разрязано на две с карамелизиран портокал, глазирани моркови, стафиди и залейте с портокаловия сос. Добавете пресни билки.

Продукти

•Патешки гърди - 2 броя

•Зехтин - 2 супени лъжици

•Сол на люспи - на вкус

•Черен пипер - на вкус

•Зехтин - 2 супени лъжици

•Прясна мащерка - 2 клонки

 

ЗА ПОРТОКАЛОВИЯ СОС:

•Портокал - 1 брой

•Захар - 2 чаени лъжички

•Винен оцет - 1 супена лъжица

•Сос Жу - 250 мл

•Масло - 30 грама

•Сол - На вкус