Въглен и пепел

Черното е винаги на мода и става популярен цвят и в кулинарията. Instagram гъмжи от снимки на оцветени в черно храни – черен сладолед, черно лате и черен хляб. Каква е тайната съставка? Активен въглен – безопасен в малки количества, но експертите предупреждават да не се прекалява с него.

Много хора протестират срещу консумирането му и това, че е потенциален детоксикатор, който може да има много приложения, като да предпазва от махмурлук и да намалява ефектите от хранително натравяне. Освен лековитите му свойства, активният въглен е и чудесен топинг за тропически сладоледи.

Облачни яйца

Дълго асоциирана само с бита сметана, целувки и мусове, пяната от белтъци започва да се използва по различни начини. С помощта на възхух или газ, за да създадат леки и вкусни текстури, хората намират нови начини да експериментират. 

Вземете за пример манията по облачните яйца. Лесни за приготвяне чрез разбиване на белтъка и печене във фурна, облачетата от яйца се харесаха на много хора, още повече, че те продължават тренда за заместването на въглехидратите с по-здравословни и леки алтернативи - някои ги използват като заместител на хлебчето в сутрешния сандвич.

Конфи

Техниката конфи се завръща. Тя представлява приготвяне на ястието в мазнина или олио на ниска температура. И докато патешкото конфи се счита за класика, вече се появяват вариации като зеленчуци и авокадо конфи - вкусни и здравословни нови прочити на златната класика.

Ферментация

В близкото бъдеще ферментиралите храни ще имат запасено място в кухните на всички кулинарни любители. Вероятно най-известна с това, че превръща гроздето във вино, ферментацията е процесът при който маята или бактериите превръщат захарта в алкохол. 

Ферментиралите храни съдържат много пробиотици, които са чудесни за храносмилането и предлагат голямо разнообразие: от сирене и кефир до комбуча и всички мариновани храни. Ферментиралите храни ще са сред главните герои на близкото бъдеще.

Флорални вкусове

От много години в някои ястия са включвани ядливи цветя, но флоралната тенденция наближава разцвета си. От добавяне на цели цветя или само листенца към ястията, до включването на флорани вкусове в питиета и десерти, тази тенденция води във себе си ненатрапчиви сладки вкусове и свежи аромати.

Позната в по-отдалечените части на света, тази тенденция започва да се налага и в кухните на много европейци. Например, розата може да се използва за локум или да се извлече есенция за още по-чудесни десерти. Имайте предвид този тренд когато сте в градината си следващия път.

Саша инчи

Следващият супер тренд, който ще видите навсякъде в социалните мрежи са семената Саша инчи - консумирани като ядка, тази суперхрана от Югоизточна Азия е богата на Омега-3 и протеини.

Заради хрупкавата си текстура и маслен вкус, Саша инчи към комента най-често се продават като ядки - натуални или осолени, но също може да са превъзходен топинг за йогурт или храна за пътуване.

Моринга

Маниите по различни суперхрани идват и си отиват, но според Google Trends  растението моринга само ще се популяризира повече в бъдеще. Вкусът и текстурата му наподобяват тези на кейла (листно или къдраво зеле).

Растението моринга вирее в тропическите климати. Популярността му се дължи на това, че е по-богато на витамини от повечето плодове и зеленчуци. Например, в него се съдържа повече витамин C, отколкото има в портокалите и повече калий отколкото съдържат бананите. Затова защо да не го добавяме в смутита, барчета, комбуча и други здравословни храни и напитки?

Солен йогурт

Соленият йогурт съществува от цяла вечност, но предстои да направи голямото си завръщане в хладилниците по света и в социалните мрежи.

Това, което прави соленият йогурт препочитан от толкова много хора, е по-ниското съдържание на захар, въглехидрати и натрий, в сравнение с традиционния сладък йогурт. Вместо това, повечето протеини и солен вкус, които се съдържат в него, подканват да го комбинираме със солени и пикантни продукти като краставици, зехтин и сол. Всичко това го прави отлично предложение за вкусна закуска.