Премахване и почистване на чекмеджето за перилен препарат в пералната машина

Последно актуализиран 29.2.2024 г. 9:21

Проблем

    Как да извадите и почистите чекмеджето за перилен препарат?

    Чекмеджето за перилен препарат е замърсено и покрито с варовик

    Блокирано чекмедже на дозатора за перилен препарат

    Блокирано отделение за омекотител за тъкани

    Прахът за пране остава в чекмеджето за перилен препарат

    Омекотителят за тъкани не се използва

    Омекотителят за тъкани остава в чекмедже

    Мухъл и остатъчен прах в чекмеджето

Отнася се за

  • Перални машини
  • Перални със сушилни

Решение

Почистване на чекмеджето от остатъци от перилен препарат или омекотител:

Водата навлиза в пералната машина през дозатора за перилен препарат, като отмива съдържанието от чекмеджето до достигането му в барабана на пералната машина.

Понякога могат да останат остатъци, които се натрупат в и около чекмеджето. Това може да доведе до запушвания и отлагания, които да попречат на перилните препарати да достигнат в барабана. В някои случаи може да възникнат течове и да се образува мухъл.

За да предотвратите това, чекмеджето, вътрешната и долната страна на корпуса на дозатора трябва периодично да се изваждат от уреда и да се почистват. 

Това обикновено се прави, като чекмеджето се издърпа напред, докато спре, освобождава се чрез бутона (1) и след това се изважда свободно (2).

При някои машини (включително машините за автоматично дозиране и мека вода) освобождаващият механизъм е разположен отстрани.

След като извадите чекмеджето, е добре да се почисти старателно с топла вода (не използвайте агресивни препарати или белина за почистване на корпуса).

За да разтворите по-лесно остатъците от препарати може да го накиснете в мивка. За разлика от някои други видове производители, чекмеджето AutoDose е добре да се потапя напълно.

В процеса на почистване може да Ви помогне четка с твърд косъм. Почистете старателно горната страна на отвора на чекмеджето. Там се намират отворите, които подават водата към дозатора. Косъмчетата на четката ще Ви помогнат да почистите и отстраните всякакви натрупвания в тази област.

Ако омекотителят за тъкани се използва редовно, може да има остатъци от него от долната страна на чекмеджето. С времето те се втърдяват и образуват налеп, подобен на восък. За да го премахнете използвайте неметална шпатула и след това оплакнете обилно с топла вода.

Капакът на отделението за омекотител за тъкани също трябва да се отстрани и почисти внимателно заедно със „сифонната тръба“, за да се гарантира, че препаратът може да изтича безпроблемно и да се дозира правилно.

Гледайте нашето видео ръководство, за да разберете как да почистите чекмеджето за перилен препарат на Вашата перална машина.


Ако намирате тази информацията за полезна, моля, дайте ни палец нагоре. Ако тя не е разрешила въпроса Ви, моля, оставете палец надолу и коментирайте как смятате, че статията може да бъде подобрена. Моля, имайте предвид, че нашият екип непрекъснато преглежда и редактира статии, така че конструктивната обратна връзка е много полезна.