Ръждиви петна по приборите

Последно актуализиран 5.12.2019 г. 11:21

“Неръждаема стомана”, която не е неръждаема

Стоманата, известна като “неръждаема стомана”, е много устойчива на ръжда. Металът образува защитен слой на повърхността, наричан “оксиден слой”. Ако повърхността бъде повредена, напр. при надраскване на нож, кислородът от околната среда незабавно създава нов защитен слой. Но някои вещества могат да повредят и да преминат през защитния слой, без да му дадат възможност за възстановяване. Те включват силни и киселинни храни като сол, лимон, оцет, кетчуп и майонеза. Препаратите за миене на съдове, които съдържат киселини или хлор, също е възможно да разрушат защитния слой.

  • Не оставяйте покрити с остатъци от храна прибори във вътрешността на съдомиялната. Изплаквайте съдовете преди да ги поставите в съдомиялната или стартирайте цикъл за изплакване, ако не е необходимо съдомиялната да се стартира незабавно. Ръждата по неръждаема стомана може да се премахне с полиращо средство за стомана.

Съдове или прибори, които имат неустойчиви на ръжда части

Например прибори за рязане на сирене или яйца с ръждясали режещи нишки. Ако приборите или други инструменти от неръждаема стомана са били изложени на въздействието на плодови киселини, оцетна киселина, млечна киселина или сол продължително време, ръждата може да се разпространи

  • Не поставяйте тези изделия или части в съдомиялна машина.

Пластмасовото покритие на кошниците е повредено

Пластмасовото покритие на кошницата на съдомиялната е много здраво. То е устойчиво на химикалите в препаратите за измиване на съдове и на въздействия. Но то може да бъде повредено механично чрез порязвания и остъргвания върху пластмасовото покритие например при поставянето на дълги остриета в кошницата. Когато в пластмасовото покритие има дупка, от металната рамка на кошниците се отделя ръжда.

  • Сменете кошниците, за да разрешите проблема.

Тръби за вода, направени от различни метали

  • Тръбите за вода, които влизат в съдомиялната, е възможно да са направени от различни материали, като галванизирана стомана, мед и месинг. Различните метали е възможно да реагират помежду си, което да предизвика корозия по тръбите. В крайна сметка корозията ще доведе до ръжда във водата, подавана към съдомиялната.
  • Свържете се с водопроводчик и го помолете да провери подаването на вода към съдомиялната.

Плаваща ръжда

Когато в съдомиялната има ръжда, тя “плава” по време на цикъл за измиване. Оттам идва названието “плаваща ръжда”. Плаващата ръжда може да се отложи навсякъде в съдомиялната. Това може да причини кафяви петна по порцелана, които приличат на ръжда. Това е плаваща ръжда, която се е “приземила” върху чиния например.

  • Плаващата ръжда, която се е отложила във вътрешността на частите на съдомиялната, трябва да се премахне с лимонена киселина на прах или препарат за почистване на уреди.
  1. Поставете лимонена киселина на прах или препарат за почистване на машини в дозатора за препарат и стартирайте интензивен цикъл.
  2. Когато цикълът завърши, оставете вратата на съдомиялната отворена, докато вътрешността на машината не изсъхне напълно.
  • Плаващата ръжда, която е полепнала по съдове и прибори, може да се премахне с препарат за полиране на стомана.