Френски шоколадов кекс

Френски шоколадов кекс, или “Moelleux au chocolat”, е предложение от шеф Андре Токев за вкусен и елегантен десерт с малини.

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Започнете с разтапянето на тъмния шоколад. Добавете го в тенджера и смесете с една част от маслото, което ще ви е нужно за цялата рецепта.

Стъпка 2: Разбийте 5 яйца. Най-лесно ще ви бъде с пропорция 1:1 – захар, яйца и тъмен шоколад. Когато разбивате захарта и яйцата, внимавайте да не вкарвате много въздух. След това към сместа прехвърлете и топлия шоколад, разбъркайте и добавете около 20 г. нишесте. Нишестето е перфектният заместител на брашното, като целта е сладкишът да остане с течен център след топлинната обработка.

Стъпка 3: Ще ви е нужно да подготвите тиган, намаслен предварително с масло, като ако е затоплен, ще ви е по-лесно. Налейте шоколадовата смес и оставете във фурната на 165 градуса за около 25 – 30 минути.

Стъпка 4: Карамелизиран сос

Използвайте касерола, в която да изсипете около 100 г захар. Внимавайте с карамелизирането, когато захарта достигне температура над 180 градуса започва да потъмнява. Добавете сметаната и разбъркайте. Оберете целия карамел и от стените. След това може да намалите котлона. Когато сосът се разтопи напълно, преместете сместа в метална купа, за да може да изстине по - лесно. Прибавете белия шоколад и разбъркайте. В процеса на бъркане се прибавят осолените печени фъстъци и слънчогледови семки. Трябва да се получи хомогенна консистенция.

Стъпка 5: В купа добавете малините, но си оставете няколко и за декорация. Ако нямате малини, може да използвате ягоди. Нарежете на ситно няколко листа маточина, добавете ги при малините и ги намачкайте.

Стъпка 6: Извадете десерта от фурната и много внимателно разрежете едно парче, защото докато е все още горещ има голям риск да се разпадне. Аранжирайте в средата на подходяща чиния и до него добавете част от карамелизирания сос и от намачканите малини. Декорирайте с цели малини и с листа от маточина.

Основни продукти

• 200 г. тъмен шоколад
• 260 г. масло
• 225 г. захар
• 5 бр. яйца
• 20 г. нишесте

КАРАМЕЛИЗИРАН СОС:
• 100 г. захар
• 200 г. сметана
• 100 г. бял шоколад
• 100 г. белени фъстъци - печени
• слънчогледови семки – печени
• 380 г. малини
• 1 бр. маточина