Суфле с бял шоколад и чай Матча

Суфле с бял шоколад и чай Матча

СУФЛЕ С БЯЛ ШОКОЛАД И ЧАЙ МАТЧА

 

Фино смленият прах от зеления чай прави този десерт особено впечатляващ.

 

Съставки

40 гр. масло, 80 гр. висококачествен бял шоколад, 40 гр. захар от агаве, 2 яйца, 34 гр. брашно, 1 с. л.  висококачествен прах от зелен чай Матча, 1 с. л.  царевично нишесте

Начин на приготвяне

3 порции

1. Намаслете леко формите за печене и поставете вътре незалепваща хартия за печене, като я изрежете така, че да пасва на дъното на формите. Охладете ги в хладилника. 

2. Бавно разтопете маслото в малък съд на индукционния плот. Уверете се, че маслото е топло, а не горещо, за да не се пресготви шоколада. Щом маслото се разтопи, изключете плота и прибавете белия шоколад, като разбърквате, докато не се получи гладка и консистентна смес. Пресейте в сместа праха от зелен чай, докато не се образува напълно гладко и зеленo тесто. 

3. В отделна купа разбийте леко яйцата и захарта, докато захарта се разтопи. След това ги добавете към шоколадовата смес и разбърквайте докато студени яйца започнат да втвърдяват шоколада. На края, пресейте брашното и царевичното нишесте и разбърквайте докато сместа не стане гладка.

4. Разпределете по равно сместа във формите за печене. Трябва да се запълнят до под вътрешния ръб (да бъдат 2/4 пълни). След това опаковайте и замразете за поне 4 часа, за предпочитане една нощ.

5. Когато сте готови да ги консумирате, печете за 16-18 минути на настройката за пара на 180°C. След това оставете суфлето да отпочине във формите за 2 мин. Прокарайте остър и чист нож по ръбовете, за да отлепите от формите (ножът би трябвало да остава чист), преди внимателно да обърнете суфлето и да го извадите от формата.

Сервиране

Поставете суфлето в центъра на чинията и декорирайте със свежи горски плодове. Направете разрез в суфлето, за да може да потече течния център. Завършете като поръсите със захарта от агаве.